Wednesday, May 15, 2013

Russe

Meidän naapurin piha ja tienpenger oli viime syksynä täynnä autoja. Naapurin poika on viimeisellä luokalla lukiossa ja sillä oli käynnissä russeauton fiksaus kavereiden kanssa. Russe on lukion viimeisen vuoden opiskelija ja siihen liittyy kaikenlaista tapahtumaa, tekemistä ja oheistuotteita. Siitä on yli 10 vuotta kun itse heiluin abina penkkareissa, mutta veikkaisin ettei abivuosi ole Suomessa näin iso juttu.

Mitä russeilmiöön sitten kuuluu?Russe.
Vaatteet
Jokaisella russella on haalarit, joiden värit vaihtelevat sen mukaan mihin aineeseen russen opiskelut keskittyvät. Siniset liitetään liiketalouteen, vihreät maanviljelykseen, valkoiset terveyteen tai kristittyihin jne. Punainen on yleisin haalareiden väri. Joidenkin alueiden eri koululla on omat määrätyt värinsä. Haalareissa kuljetaankin sitten koko vuosi ja kaikkialla. Esim. viimeksi Köpiksessä näin monia norjalaisia russeja haalarit yllä.

Muita vaatekappaleita löytyy alusvaatteista huppareihin ja takkeihin.

Varusteet
Varusteita on sitten joka sorttia. Biletuotteita, kännykänkuoria, alkomittareita, pillejä...

Russebilille löytyy oma sivustonsa, jossa voi ostaa/myydä vanhoja russebilejä. Kristiansandissa oli myös poliisien tarkistuspisteitä, jonne sai mennä tsekkaamaan että onko auton suhteen kaikki ok lain puolesta.


Kortit
Russekortit ovat käyntikorttien näköisiä pilailukortteja. Niissä on russen kuva ja huumoritekstiä sekä osoite ja puhelinnumero. Niitä sitten vaihdellaan toisten kanssa ja mitä enemmän keräät ja vaihdat - sitä suositumpi olet.  Pienet lapset ovat hulluina niihin ja keräävät minkä ehtivät. Esim. jos kauppaan eksyy russe niin lapset menee varmasti kysymään siltä korttia. J oli saanut viime futisottelussa kerättyä "sinnsykt" paljon kortteja, tässä niistä otteita:
"Et ole tarpeeksi humalassa ennenkuin asfaltti pomppaa ja lyö sua otsaan!"
"Ainoa helppo päivä oli eilen"
"Anna lapsille alkoholia ennenkuin urheilu vie heidät"
"Osoite: siellä missä on juomaa"
"Osoite: äitis luona"
"Osoite: liikenneympyrä"Russetehtävät
Vuodelle 2013 on laadittu omat tehtävät, joista saa russelakkiin erilaisia 'solmuja'. Solmuja saa esim. siitä, että kylpee koulun pihalla ja pesee muita (väh. 3 henkilöä), harrastaa seksiä ulkona, ajaa liikenneympyrän 10 kertaa ympäriä, ostaa kaupasta kondomeja käyttäen pelkkää elekieltä, menee suksilla läheisempään Vinmonopoliin...
Eliittirusseksi pääse jos tekee kerää 50 tai 75 solmua.


Solmuja

>>>
Ylihuomenna täällä vietetään kansallispäivää ja silloin russet ovat sankoin joukoin liikenteessä. Voin yrittää napsia teille kuvia, jos sade antaa myöden. On muuten ihanan rentouttavaa mennä viettämään päivää, johon mulla ei ole minkäänlaisia tunnesiteitä. Ei tartte hermoilla että mitkä vaatteet, mitä ruuaksi, kenet näkee ja missä näkee ja monelta. Heitän kumpparit jalkaan ja uuden sadetakin niskaan ja oon jo puoliksi viikonlopun Stavanger-reissussa.

Muiskis!kuvat: www.russesiden.no

4 comments:

 1. Varmasti on paljon näkyvämpi tuo russe kuin Suomessa abit ja penkkarit. Kiitos tuosta yhteenvedosta. Oon kyllä tajunnut, mitä russet ovat, mutta silti en jotenki ymmärrä tuota koko juttua. Ja musta tuntuu, et myös yläasteen päättäviä kutsutaan russeksi.. en oo varma. Mutta joo.. täällä kaikki on niin suurta. :D 17.5. myös paljon suurempi päivä kuin Suomen oma itsenäisyyspäivä joulukuussa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi hyvin olla joo, että yläasteen vikaluokkalaisetkin ovat russeja! Mun mielestä toi koko ilmiö on niin rahastusta. Uskomaton määrä kaikkea mitä pitäisi ostaa ja mitä ilman oot ihan nobody!

   Delete
 2. Niin ja sitten ne russet ajelee kuorma-autolla keskellä yötä ja ovat humalassa ja möykkäävät ja herättävät kaikki nukkuvat ihmiset...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta :-D Me asutaan niin hiljaisella alueella, että unohdin mainita tuosta :)

   Delete

Sweet of you to drop a line or two. Have a sunny day :)