Thursday, March 7, 2013

good news!

Arvatkaa missä olen ollut?
Töis-sä!!

Pääsin töihin erääseen ruokakauppaan Mandaliin ja lisäksi tuuraan tarvittaessa putiikinpitäjää. Norjaksi henkilö taitaa olla nimeltään NK (Nestkommanderene). Jippi! Iso kiitos tästä kuuluu eräälle lähistöllä asuvalle suomalaiselle, joka osasi vinkata mulle mahdollisesta vapaasta paikasta. Syöksyin samantien CV:n kera kauppaan utelemaan vapaita töitä ja se kannatti. Vaikka työnhakustressi hävisi niin nyt tilalle tuli 24/7 paniikki siitä, että klaaraanko kielen kanssa ja mitä jos en yksinkertaisesti ymmärrä jotain juttua. Että jos tästä selvitään potkuitta ja ilman mahahaavaa niin tosi hyvä homma. 
Miten sitä keksiikiin aina uusia murehtimisen aiheita? Ja miksi heti ekana päivänä pitäisi osaa ja muistaa kaikki?

Tein viime viikolla myös pari vuoroa paikallisessa ruokakaupassa ja välillä tuli kyllä kylmät hiet pintaan kielen kanssa. Ensinnäkään en ymmärtänyt rööki/nuuskamerkkejä ollenkaan. Ei auttanut muuta kuin avata röökikaappi ja sitten mentiin järjestyksessä: "Tämä? Tämä? No entäs tämä?" Nuuskakaapin kanssa oli sama juttu ja äijät ihmettelivät miten en tiedä mitä valkoisia originaaleja he tarkoittavat. Bonuksena oli myös apteekkihylly ja asiakkaat, jotka kysyivät oikeaa lääkettä ties mihin vaivaan. Eräskin kysyi ratkaisua "happamaan makuun suussa." Jassåå...

Muuten, aiheesta "ulkomaalaiset työnhaussa" oli etusivun juttu tämän viikon Fædrelandsvennen-lehdessä. Eräs Armeniasta kotoisin oleva ja nyt jo 12 vuotta Norjassa asunut mies on etsinyt kaksi vuotta töitä pääsemättä yhteenkään haastatteluun (800 hakemusta). Hänellä on masterkoulutus Agderin yliopistosta ja hyvät arvosanat. Nyt hän on vaihtanut nimeään ja kokeilee jos se auttaisi asiaan. Yliopiston professori kommentoi, että "Suoraan sanottuna syy on hänen ulkomaalaisuudessaan." Artikkeli päättyi kysymykseen siitä, että kannattaako sitä edes opiskella jos töitä ei saa kuitenkaan.
Aihe sai jatkoa parin päivän päästä, kun Kristiansandin henkilöstöpäällikkö ja mm. Grimstadin kunnanjohtaja kommentoivat asiaa. Kristiansandissa on kuulemma sellainen sääntö, että työhaastatteluun pitää aina kutsua maahanmuuttajia jos he ovat päteviä. Samaan syssyyn todettiin, että tätä sääntöä ei seurata.


- - - - - - - -

Tässä parin vuoden takaisia tunnelmia Vigelandsparkista, Oslosta:
9 comments:

 1. Hienoa, onneksi olkoon! Siitä se lähtee ;) Ensimmäiset työpäivät hirvittävät aina, vaikka kielenä olisikin oma äidinkieli... Varmasti kaikki menee hyvin. Tsemppiä!

  Anu

  ReplyDelete
 2. Voi onnea kovasti!
  Sepä se onkin se mistä itsenikin pitäisi päästä pois; olen murehtimisen maailmanmestari.
  Alku aina hankalaa, mutta avoimuudella kaikki hoituu! Eikä tosiaankaan tarvitse osata heti kaikkea :O)
  Voi voi, miten muistuu hassun kamalia päiviä omalekin kohdalle ja öisin tuli huonosti uni kun jännitti seuraavaa työpäivää. Sanakirja taskussa menin..Satuihan niitä hassuja jutuja kielenkin kanssa, kun äänsin aina u:n ja y:n jotenkin väärin. Siinä meni homeet ja hyttyset sekaisin ja täit ja valot :O)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! :) Juu, u:n ja y:n kanssa on ihan mahdotonta. Mä en todellakaan osaa erottaa niitä puheesta saati sitten itse lausua niitä oikein.

   Delete
 3. Onnea!!! :) Se kieli tarttuu ajan kanssa, aivan varmasti.. joten heitä pois turha stressi! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänks Linda! Koitan viskata sen stressin jonnekin viikonloppuna :)

   Delete
 4. Höh, mihin viestini katosi? :P

  Piti sanomani, että mahtavaa ja onnea! Ja vaikka alkuun voi olla raskasta, niin kieli varmasti tarttuu nopeasti, kun joudut sitä noin oikein työksesi treenaamaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Katosikohan se bittiavaruuteen?
   Totta, aluksi on varmasti raskasta mutta helpottaa ajan myötä. Mukavaa viikonloppua sulle! :)

   Delete
 5. Tosi hienoa! Onneksi olkoon! Tuntuu niin paljon kivemmalta olla vapaalla kun se ei ole pakollista vapaata.. Ja samoin mietin kun muutkin täällä, että kyllä se kieli ihan varmasti sujuu, työssä sitä vasta oppiikin! :) Hyvää viikkoa sinne! T. Sandra

  ReplyDelete

Sweet of you to drop a line or two. Have a sunny day :)