Friday, February 1, 2013

lak-rit-si

Kävin tällä viikolla norjan kokeessa. Pohjoismaisena mitään kokeita ei tarvitsisi suorittaa, mutta halusin itselleni jonkinlaisen kirjallisen todistuksen kielitaidosta työnhakua auttamaan. Koe koostui suullisesta ja kirjallisesta osuudesta. Kirjallinen osuus meni mainiosti ja kuullun ymmärtäminen oli ohi ilman ongelmia. Iltapäivästä päästiinkiin sitten suulliseen osuuteen...

Puhun päivittäin paljon norjaa ja meillä on kotikielenä norja. Ainoastaan kohteliaisuussanat kaikuu meillä suomeksi, kippistä myöden. :) Tämä huomioiden mun ei olisi pitänyt olla yhtään paniikissa tuosta suullisesta osuudesta. Jännitin kuitenkin niin paljon, etten muista yhtään mitä puhuin. Suullinen osuus tehtiin kaiken lisäksi parityönä ja mulle suunnattu pari ei osallistunut "keskusteluun" ollenkaan vaan puhui koko ajan pelkästään opettajille, jolloin minä istuin hiukan pöllähtäneenä siinä sivussa. Ja sitten kun avasin suuni, änkytin ja ihmettelin että mitäköhän mä just sanoin. Eli sellainen oli se suullinen osuus. En yhtään ihmettelisi jos arvosanaksi tulee hylätty.

Kokeesta menin kotiin ja itkin silmät punaisiksi. Paruin siis harmistukseni pois! Illan agilityssa olin jo ihan oorait (niitä punaisia silmiä lukuunottamatta..) ja totesin että esiintymiskammo on inhottava juttu - se siitä.

Tänään kohtasin sitten noin 30 vuotta nuoremman kohtalontoverini: 3-vuotiaan Edithin. Edith yritti selittää mulle puhelimessa, että pappa oli tuonut lak-rit-si-pur-kin. Lakritsisanasta ei tullut edes monen yrittämisen jälkeen lakritsia vaan jotain ihan muuta ja keskustelu loppui siihen, että puhelin paiskattiin nurkkaan ja pikku-enska itki krokotiilin kokoisia kyyneleitä. Voi pientä. Sanoin että laura-täti kyllä ymmärtää. Oltiin samassa jamassa, kieliahdistuksen partaalla.

Edithille terkkuja ja kärsivällisyyttä, kyllä se lakritsi sieltä vielä muotoutuu, aivan kuin mulla tää paniikkipuhuminenkin <3


Kävin tänään mattokaupoilla ja hankin Tine K Homen raitamaton.
Tyynyt on matkalla kellariin, Mauri unten maille.Tämä on nykyään jokapäiväistä arkea jos olen lähdössä jonnekin: Mauri piiloutuu sängyn taakse,
jottei se joutuisi olemaan eteisessä yksin, kun olen poissa.
Olkapäät alas, pää kumaraan ja sitten esitetään mykkää, kun emäntä kutsuu luokseen. 
9 comments:

 1. Olin prøveleder täällä paikallisessa kielikokeessa ensimmäistä kertaa maanantaina ja sain ohjeeksi, että pitää avittaa molemmat kandidaatit puhumaan. Kurja tilanne, jos kemiat eivät passaa kandidaattien välillä. Siinä ei pääse näyttämään osaamistaan. Mutta jospa sensori sai kumminkin irti tarpeeksi puheestasi. Toivotaan parasta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, tuo on aina hankalaa ja varsinkin jos on kaksi toisilleen täysin tuntematonta ihmistä. Mietin, että mitä jos suullinen osuus olisikin haastattelun omainen, olisikohan silloin helpompi arvioida toisen kielitaito, kun ei tarvitsisi miettiä onnistuuko kommunikaatio vai ei. Noh, nyt vain odotellaan tuloksia :)

   Delete
 2. Tsemppiä Laura! :) En uskaltaisi vielä mennä testeihin.. taitais poru tulla jo paikan päällä. :) Peukut pystyyn, että löytäisit töitä pian! Hyvää viikonloppua. :)

  ReplyDelete
 3. Hyvin se kielikoe varmasti meni, äläpä hätäile! Ja jos ei mennyt, niin kaippa sinne uudestaan saa mennä näyttämään taitonsa. Voi Mauri-raasua, näyttääpä se surulliselta :(

  Täällä odotellaan jo kevättä ja valtava sisustusvimma vaivaa koko ajan. Kirpparipöydän vapautumista oottelen myös, että pääsisin kaikista turhista vaatteista ja kengistä eroon...tai no toivon tietty et joku ne haluaa myös ostaa :D Tänään ostin oranssin neuletakin, brie-juustoa ja päärynöitä. Mukavaa viikonloppua! Mulla se menee töissä. Tsemppiä sulle työnhakuun!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nojoo, tulispa kevät jo pian! Sama täällä ton sisustusvimman kanssa. Pitää vaan toivoa, että se duuni ilmestyisi kohta jostain, jotta saisin hiukan lisäbudjettia hankintoihin... :) Otetaanko joku päivä skypet? 8)


   Delete
  2. Otetaan ihmeessä skypet :) Mä en muista mun tunnareita, mutta voin käyttää Jussin. Koskahan sellanen hyvä aika olis?

   Delete
 4. Olipas koskettava kertomus kieliahdistuksesta, ihanasti verrattu lapsen kielen opetteluun. :) Hyvää viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva kun kommentoit, hyvää viikkoa sinne pohjoiseen :)

   Delete

Sweet of you to drop a line or two. Have a sunny day :)