Tuesday, December 18, 2012

sirkustyttö

Me jäädään sittenkin jouluksi Norjaan. Nilsin isä ei ole hyvässä kunnossa eikä viitsitä ottaa riskiä, että jotain tapahtuu pyhinä. Eli tässä pitäisi nyt sitten koota joulu tänne - ruokaa, juomaa ja tekemistä. Nils on vastuussa norjalaisista jutuista, minä suomalaisista:

* Siikaa kyseltiin jo lähikunnan fisklagetista, mutta siellä ei oltu koko kalasta kuultu mitään. Ahdistuin! Illalla katsottiin sitten Farmen-finaali ja kilpailijoiden piti tunnistaa kalan pyrstöjä, joista yksi oli siika. Hahaa! Siikaa on siis myös Norjassa :) 
* Viime Suomireissulla ostettiin suklaata taxfreestä, joten siitä ei ole ainakaan pulaa, huh. Ja kiitos ihanien ystävien sain Fazerin sinistä eilen postista.
* Mutta mites laatikot? Osaanko tehdä imellettyä perunalaatikkoa? Pakko. 
* Rosollin ainekset löytyvät lähikaupasta. 
* Maalahden limppuakin on kaapissa 1,5 kappaletta (oli pakko jo maistaa tuon puolikkaan verran).
* Mädit löytyy kaupasta. Ja nykyään jopa Ikeasta! :)
* Mädin kanssa pitää olla smetanaa, mutta sitä en ole täällä nähnyt. Vastaava taitaa olla rømme, mutta se on hiukan juoksevampaa. Pahus. Wikipedia sanoo sen olevan lähimpänä crème fraîchea, sitä siis.
* Kuusi haetaan tänään ja mun pitää huristella ostamaan jouluvaloja. Tämän kohdalla pitää mainita, että Nils ääntää kuusen aina vahinogssa yhdellä uulla... Toivotaan ettei Mauri todellakin tee siitä sellaista. ;)
* Tax-free -viisaina ostettiin myös glögejä, Loimu odottaa kuumentamista.
* Puuttuuko jotain? Ainiin, Turun joulurauhan julistus ja Lumiukko-elokuva. Entä joulupukin kuumalinja? Näkisikö nuo kaikki netistä?
* Savustettu kalkkuna taitaa olla isoin ongelma. Minkä takia nyt hiivin jääkaapille keskellä yötä? Vai saisiko sitä tilattua netistä, aivan niinkuin Suomessa?

Mikä tekee teidän joulusta suomalaisen, tai muuten vaan joulun? 
Vaikka tuossa on jo iso lista niin ne mulle ne tärkeimmät, eli läheiset, puuttuvat. Onneksi mulla on tiedossa suomireissu taas heti tammikuussa.

Punaisen teeman kruunaa Helene Schjerfbeckin Sirkustyttö, jonka olen vihdoin viimein saanut kehyksiin. Ihanaa joulun odotusta kaikille! Vi blogges :)7 comments:

 1. Lumiukko näkyy käsittääkseni aattoaamuna klo 8.30 tv2:lla, joulurauhan julistusta voit seurata netistä YLE areenalta. Näiltä osin jouluksi on pelastettu, ikävä kyllä noiden muiden osalta en osaa auttaa..

  Olen muuten kuvitellut rømmen olevan juurikin paikallista smetanaa, mutta ilmeisesti olen ollut väärässä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mäkin luulin aluksi että römme=smetana, mutta kaipa se craimefraiche on hiukan tuhdimpaa. :)

   Näkyykö sulla siellä tv2 vai oletko katsonut sitä netistä tms.? Meillä alkoi näkymään tv1 alakerrassa, mutta hävisi yhtä yllättäen kuin oli tullutkin.

   Delete
 2. Pariisilaisesta joulusta puuttuu suomalaisen joulun rauha. Ihmiset tohisevat hirveällä stressillä ympäri kaupunkia vielä myöhään aattoiltana. Joulupäiväksi meno vähän rauhoittuu, mutta joulupäivän iltana alkaa jo paluuryysis. Se tuntui jotenkin hurjalta ensimmäisellä kerralla.

  Piparkakkuja olen pari kertaa leiponut viettäessäni joulua täällä Ranskassa. Muita jouluruokia en ole viitsinyt alkaa hössätä, kun olemme joko anoppilassa tai sitten ihan vaan kahden, eikä tuo miekkonen suomalaista joulukulinarisimia juuri arvosta, joten jäisin lopulta yksin kinkkuineni, laatikkoineni ja rosolleineni.

  Mutta siksi onkin moninverroin hienompaa päästä nyt taas vaihteeksi jouluksi Suomeen ja suomalaisen joulupöydän ääreen! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tiedätkö onko meno maaseudulla samanlaista vai ottavatko ihmiset siellä rauhallisemmin? Itse tulin jouluksi kotiin, kun asuin Ranskassa joten joulu jäi siellä näkemättä. Muistan vaan ne talojen seiniin kiinnitetyt joulupukit, jotka kiipesivät ylös kohti savupiippua/ikkunoita:)

   Delete
  2. Olen muutaman joulun viettänyt myös Ranskan maaseudulla, ja olihan se meno sikäli rauhallisempaa, että ryysistä oli vähemmän kuin Pariisissa. ;) Mutta kyllä se joulu minusta silti vähän hätäiseltä tuntui, kun se kesti käytännössä vain sen yhden päivän.

   Nuo mainitsemasi joulupukit ovat aivan hirveitä! :D Jotenkin niin mauttomia, että ovat suorastaan camp-henkisiä. :D Kutsumme niitä miekkosen kanssa termillä "Père Noël suicidaire", kun siitä puolityhjänä ja riutuneen näköisenä roikuskelevasta ukkelista ei ota aina selvää, että onko se tulossa vai menossa. ;)

   Delete
 3. Hei,
  Ruotsin tv näyttää joulurauhan suorana lähetyksenä! Mulla on yleensä silloin harras hetki- perhe saa olla hiljaa ja minä pirautan pienen koti-ikäväitkun. Itse teen aina lanttu-ja porkkanalaatikon, rosollin ja joulutortut, vaikka yleensä pinnekjøttiä syömmekin. Luumuhilloa ei muuten saa valmiina, mutta helppohan tuo on luumuista keittää.
  Kyllä se hyvin menee joulu täälläkin - lykke til !

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Ruotsin tv-vinkistä, laitoin sen nyt jo menemään nauhalle etten vaan unohda :)

   Delete

Sweet of you to drop a line or two. Have a sunny day :)