Tuesday, November 6, 2012

reissumies

Onpas pitkä aika siitä kun viimeksi kirjoitin. Viime viikko meni liiankin nopeasti ja viikonlopuksi lennettiin ulkomaille! Huomenna pitäisi aloittaa kielen opiskelu itsenäisesti, sillä päätin lopettaa sen uudenkin koulun, josta kerroin viimeksi.

Menin sinne viime maanantaina ja kotiin palattuani löin hanskat tiskiin: koko päivän aikana tehtiin ainoastaan yksi sanastotehtävä eikä sitäkään ehditty tarkastaa kokonaan. Tehtävässä piti määritellä 7 sanalle sanaluokka, taivuttaa sana ja muodostaa siitä yksi lause. Eli ei kovin vaativa tehtävä, ehkä maksimissaan 20 min homma. Mutta hups! Puolivälissä vastausten läpikäyntiä kello olikin jo niin paljon, että piti alkaa suunnittelemaan seuraavan päivän pizzanpaistoa! Niin moni joutui olemaan pois tiistaina, että opettaja halusi pitää mukavan päivän ruuanlaiton ja jutustelun parissa. Siinä vaiheessa, kun muut tuumaili kanapizzan ja vegepizzan välillä, niin mä hypistelin jo auton avaimia.

Maahanmuuttajien (pl. esimerkiksi pohjoismaalaisten) pitää opiskella 600 tuntia norjaa sekä osa tästä yhteiskuntatiedettä, jotta he voivat joskus hakea pysyvää oleskelulupaa. Maanantaina päädyin myös yhdelle tuollaiselle "sosiaalitieteiden" tunnille tulkkaamaan opetusta englanniksi niille, jotka eivät osanneet norjaa. Aiheena oli tällä kertaa psyykkiset ongelmat. Aihe oli tärkeä, mutta en ymmärrä miksi kertoa kognitiivisesta terapiasta tai ahdistuneisuuden eri vaiheista ihmisille, jotka eivät välttämättä edes ymmärtäneet mitä terapia, masentuneisuus tai skitsofrenia tarkoittaa. Tuli sellainen olo, että isot pomot ovat päättäneet asioita ilman ruohonjuuritason ymmärrystä. Oli myös mielenkiintoista seurata eri kulttuureista tulevien oppilaiden reaktioita tunnilla esitettyihin asioihin. Esimerkiksi mun ryhmässä monet kikattivat skitsofrenian kohdalla eikä oikeen kukaan ymmärtänyt masentunaisuuden käsitettä, jonka päädyin korvaamaan jossain vaiheessa pelkäksi "unhappy"-sanaksi.

Että sellaista täällä! Nyt yritän siis etsiä ekstratöitä ja luen norjaa kotona. Ja viikonlopun reissustakin pitäisi selviytä..myöhästyttiin eiliseltä lennolta ja palattiin vasta tänään kotiin.
Mutta missä me oltiin? Tässä kuvavihje, lisää seuraavassa postauksessa :)2 comments:

  1. Eipä kuulosta kovin tehokkaalta kielikurssilta tuokaan :( Mikä taho sen järjestää? Ainakin Oslossa norjan kielen kursseja järjestävät Folkeuniversitet ja jotkut kaupallisemmat toimijat, mutta olen kuullut (=lukenut netistä), että kurssin laadukkuus riippuu ennen kaikkea opettajasta. Kävin itse lähes kolme vuotta sitten Folkeuniversitetin "norjaa skandinaaveille" -kurssin, joka sekin oli valitettavasti rimanalitus, aika kevyellä otteella vedetty. Ja kun ruotsalaiset opiskelijat ryhtyivät kyselemään norjan kieliopista, opettaja ei tiennyt vastauksia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nuo molemmat oli 'Voksenopplæring'-kouluja. Kaikki muut taisivat opiskella ilmaiseksi, joten sekin saattoi aiheuttaa hieman hitaampaa opiskelua: mikäs siinä on kiire, kun lähtökohtana kaikkien "täytyy" kuitenkin opiskella 300-600 tuntia. Opettajalla on juu varmaan suuri merkitys, kuulin huhuja opettajasta joka "antaa todella paljon läksyjä ja vaatii oppilailta mahdottomia", mutta se piti vain alkeisryhmää.

      Delete

Sweet of you to drop a line or two. Have a sunny day :)