Monday, August 27, 2012

brød_leipä_bread

Brød - det spiser man mye i Norge - mye mer enn i Finland. Til lunsj spiser finner varm mat i stedet for ei brødskive og vanligtvis spiste jeg bare salat, kylling/fisk/laks - ingen brød, poteter eller pasta. Jeg er ikke en "lav-karbo" person, men uten karbo blir jeg ikke så trøtt og da føler jeg ikke at jeg må ha noe mer.

I tillegg til mengde av brød er de solgt i mye større størrelser i Norge. Seks-liters brødsposer - ekstremt! ;) Okey, nå stopper jeg å sammenlikne og bare sier at nå, 2 uker etter flyttningen, begynner det gå ganske bra med brødet: jeg har min egen lunsjpakke og den er full av brød, når jeg gasser til skolen om morgenen. ;)

Hvis du ruller ned, finner du instruksjonen til "hvordan bruker man brødmaskinen" - den har vi ikke i Finland heller :-D
***
Sitä täällä syödään: leipää. Leipää aamulla, leipää koulussa, leipää lounaaksi, leipää hiukan illalla ja taas aamulla. Kun olin ensimmäistä päivää konttorissa töissä, sovin että menen yhdessä muiden kanssa lounaalle. Odotin kulmakuppilaa lounaslistalla, mutta tie veikin viereiseen kahvihuoneeseen, jonka pöytä oli täynnä kaikenmaailman voileipätarvikkeita ja tuoremehua. Oli hiukan erilaisempi olo kuin henkilöstöravintolassa Suomessa, jossa sai valita kasvis-, liha-, kala- ja keittovaihtoehtojen joukosta ja näistä suurin osa oli vielä luomua. :)

Ei siinä sitten muuta kuin voita leivälle ja sörsseleitä päälle. Ois ollu hilloa (jaiks), banaania, majoneesia, brunostia (nei takk!), suolakurkkuja, lisää hilloja, juustoja, maksamakkaraa, nutellaa yms. Iltapäivällä kosahtikin sitten kunnon nälkä. Taju kankaalla suunnistin kahviautomatille ja valitsin supersokeripitoisen kaakaon + pari lisää.

Leivän määrän lisäksi myös itse leivät ovat tosi isokokoisia. Niitä varten myydään 6 litran pusseja! Reissumiespussin jälkeen toi tuntuu ihan viljan tuhlaukselta. ;) Ok, voihan olla, että yksin asuneena en ole edes huomannut isompia leipiä Suomessa ja että täällä maaseudulla ei ole niin paljon vaihtoehtoja.

Kaupoissa voi käyttää myös viipalointikonetta, tai leipäkoneeksi sitä kutsutaan. Oon ehdottomasti sen kannalla. Mieluummin viipaloin leivän itse, kuin annan tehtaan tehdä sen ja suihkauttaa joka väliin E-koodeja. Tässä ohjeet vempaimen käyttöön.Kuten kuvasta näkyy, koneen vieressä on myös leipäpusseja, teippikone (täytyyhän pussi jollain sulkea) sekä roskakori päätypaloille, ellei niitä sitten halua haukata heti huikopalaksi!

Toimisikohan samanlainen systeemi Suomessa?

2 comments:

  1. Leipää ja lisää leipää ! Huh. Stavangerissa ihmisillä on tapana ostaa ns. halvt horn kinkulla ja juustolla tai katkissalaatilla ja kyseessä on niin suuri leipä (sarven mallinen), että sitä voisi verrata puolikkaaseen ranskanleipään !!! Alussa kauhistelin, sitten innostuin itsekin leipää syömään.... sillä seurauksella, että lihosin ihan hirveästi ja nykyään olenkin sitten näkkärilinjalla :) Varo sitä leipää !

    ReplyDelete
  2. Muistetaan varoa;)
    Kiitos muuten siitä sisustusliike-listasta! Me ollaan puhuttu Stavanger-viikonlopusta jo niin kauan, että eiköhän se kohta toteudu. :)

    ReplyDelete

Sweet of you to drop a line or two. Have a sunny day :)